KLASZTORNE SMAKI – FRANCISZKANIE w KAZIMIERZU DOLNYM

Z wielką przyjemnością zapraszając informujemy, że w niedzielę, 18 grudnia  o godz10.10 na antenie TVP 1 – Jedynka – będzie emisja programu z cyklu „Klasztorne smaki” przygotowanego tym razem u nas czyli Franciszkanów (OFM) w Kazimierzu Dolnym. Program „Klasztorne smaki”, który pokazuje dziedzictwo kulturowe i kulinarne polskich klasztorów i jest realizowany na zlecenie Redakcji Programów Katolickich TVP SA prowadzi Remigiusz Rączka.

Warto zauważyć że jest to 50.ty odcinek tego cyklu, a więc jubileuszowy! Cieszymy się że w ten sposób zostaliśmy docenieni i wyróżnieni.

KLASZTORNE SMAKI – FRANCISZKANIE w KAZIMIERZU DOLNYM

Remigiusz Rączka odwiedza klasztor FRANCISZKANÓW i Sanktuarium Zwiastowania NMP Matki Bożej Pani Kazimierskiej w Kazimierzu Dolnym, które jest nazywane „Polski Nazaret”. Franciszkanie (wtedy jako Reformaci) zostali uroczyście sprowadzeni do Kazimierza 2 lutego 1628 roku i zainstalowani przy kościele, który był konsekrowany w 1591 r. a od 1600 r. posiadał bardzo cenny, Cudowny Obraz Matki Bożej Zwiastowania. Reformaci wkrótce rozpoczęli budowę klasztoru, którą ostatecznie zakończono w 1668 roku. Równolegle rozbudowano kościół, który stał się Sanktuarium Zwiastowania NMP. Zakonnicy prowadzą tu także przyklasztorny ogród i małą winnicę.

o. Franciszkiem, który przez długie lata pracował duszpastersko w Norwegii, znany kucharz śląski i kuchmistrz telewizyjny Remigiusz Rączka przygotuje łososia po królewsku, natomiast z o. Bernardem, gwardianem i kustoszem Sanktuarium, kluski z ziołami czyli pesto po polsku oraz zupę eucharystyczną. Potrawy te pochodzące z tradycji kulinarnej tutejszego klasztoru mogą być ozdobą stołu świątecznego podczas wieczerzy Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. 

Klasztorne smaki

Klasztorne smaki

Klasztorne smaki

Klasztorne smaki

Możesz również polubić…

Resize text-+=